Koelkast: Complete gids

De koelcel is veel meer dan alleen een conserveringsmiddel, het is een bewaker van versheid en kwaliteit. Onze uitgebreide gids ontraadselt de complexiteit en biedt belangrijke inzichten in temperatuur, ecologie en intelligente selectie.
armoire réfrigérée

Inhoudsopgave

Wat is een koelkast?

De professionelekoelcel is een essentieel onderdeel van de koelapparatuur in het restaurant,de voedselverwerkende industrie en de catering. De essentiële rol is ervoor te zorgen dat de koudeketen in stand wordt gehouden door voedingsmiddelen op een stabiele temperatuur te houden, waardoor hun kwaliteit en versheid behouden blijft.

Deze hybride oplossing, die het midden houdt tussen een koelkast en een koelruimte, biedt de ideale opslagruimte om producten op de juiste temperatuur te houden en elk risico op voortijdig bederf te vermijden.

Wat is het verschil tussen een positieve en negatieve koelruimte?

Koelkasten vallen uiteen in twee categorieën: positieve koelkasten en negatieve koelkasten.

Positieve koelkasten handhaven een temperatuur boven 0°C, ideaal voor het bewaren van voedingsmiddelen zoals vlees, vis, kant-en-klaarmaaltijden, fruit en groenten.

Negatieve koelkasten houden producten op een temperatuur onder 0°C, waardoor ze ideaal zijn voor ijs, sorbets en diepvriesproducten zoals vlees, vis, fruit en groenten.

Hoe kies ik een koelkast?

Wil je je restaurant of professionele zaak uitrusten met een koelkast om je voedingswaren in te bewaren? Bij het kiezen van kwalitatieve koelapparatuur moet je rekening houden met een aantal essentiële criteria, in lijn met je specifieke behoeften.

Producten die moeten worden opgeslagen

Het beoordelen van je voorraad producten is van fundamenteel belang om te bepalen of je een positieve of negatieve koelcel nodig hebt.

TypeProduits à stocker
Armoire positiveFruits et légumes, qu’ils soient frais ou cuits
Œufs et divers produits laitiers
Viandes et poissons, disponibles crus ou cuits
Pâtisseries diverses
Plats déjà cuisinés
Sélection de charcuteries
Produits spécifiquement pour la décongélation
Sauces faites maison
Armoire négative Crèmes glacées, sorbets et glaces variées
Viandes et poissons en version congelée
Légumes et fruits disponibles en congelés

Het type koude dat wordt gegenereerd

De keuze van het koelsysteem beïnvloedt de manier waarop je voedsel wordt bewaard in de koelruimte. Je kunt kiezen tussen statische koeling, vergelijkbaar met een conventionele koelkast, en geventileerde koeling, waarbij de lucht gelijkmatig wordt verdeeld door een ventilator. Statische koeling biedt energiebesparing en een stille werking, terwijl ventilatiekoeling geschikt is voor intensief gebruik, met een gelijkmatige temperatuur in de hele kast.

Statische kou

Voordelen
- Zuinig
- Rustig
Nadelen
- Niet-homogene temperatuur. Het bovenste deel van de kast is warmer dan het onderste deel
- De temperatuur in de kast is gevoelig voor deuropeningen

Geventileerde koeling

Voordelen
- Ontworpen om veelvuldig en intensief gebruik te weerstaan
- Gemakkelijk op te bergen, zodat producten gemakkelijk toegankelijk en georganiseerd zijn
- Gelijkmatige temperatuurverdeling over de hele kastruimte, voor een optimale conservering
Nadelen
- Hogere kosten, met een aanzienlijke initiële investering
- Risico op uitdroging van opgeslagen voedsel, wat de kwaliteit en textuur kan aantasten

Keuze aan deuren

Het type deur, glas of massief, hangt af van het gebruik van de koelkast. Massieve deuren zijn ideaal voor snelle toegang tot producten in de keuken, makkelijk te onderhouden en zuinig. Glazen deuren zijn aan de andere kant ideaal voor het verkopen van producten aan klanten en het uitstallen van producten, waardoor ze de presentatie verbeteren en de voorkeur genieten voor zelfbedieningszaken.

TypeUtilisationAvantages
Porte pleineAccès rapide et efficace aux produits en cuisineEntretien simple et pratique
Option économique pour la gestion en cuisine
Excellente isolation pour une conservation optimale des produits
Porte vitréeDestinées à la vente et à l’exposition des produits aux clientsMise en valeur des produits grâce à une présentation visuelle améliorée
Idéal pour les établissements offrant un service en libre-service, permettant aux clients de voir facilement les options disponibles

Tropische kast of niet?

Als je omgeving onderhevig is aan hoge temperaturen, kies dan voor een tropische koelkast die bestand is tegen extreme omstandigheden tot 43°C. Dit zorgt ervoor dat de koelkast goed functioneert, zelfs in warme gebieden of in keukens met warmteproducerende kooktoestellen.

Welke opties moet ik kiezen?

Je kunt je professionele koelkast nog handiger in gebruik maken door bepaalde extra functies te kiezen. Deze opties kunnen u helpen om de opslag en uitstalling van uw producten te regelen, te controleren en te optimaliseren:

 • Digitale thermostaat: hiermee kun je de temperatuur heel precies instellen om aan je specifieke behoeften te voldoen.
 • Automatisch ontdooisysteem: Maakt het onderhoud van de kast eenvoudiger doordat handmatig ontdooien niet meer nodig is.
 • Ingebouwde thermometer: hiermee kun je de temperatuur controleren zonder de deur te openen, zodat je energiezuinig blijft.
 • LED-verlichting: Zorgt voor een optimale weergave van producten, waardoor de zichtbaarheid en aantrekkingskracht voor klanten worden verbeterd.
 • Temperatuuralarm: waarschuwt je als de opslagtemperatuur wordt overschreden, zodat de veiligheid en kwaliteit van de opgeslagen producten wordt gegarandeerd.

Door voor deze opties te kiezen, kunt u uw koelkast perfect afstemmen op uw behoeften en die van uw bedrijf.

De prijs

De prijs van een professionele koelcel varieert naargelang de capaciteit, het type deur, extra opties en het koelsysteem. Kleinere modellen beginnen meestal rond de €350, terwijl grotere kasten tot €7.500 kunnen kosten. Houd rekening met deze factoren om de koelkast te vinden die perfect aan je behoeften voldoet en toch binnen je budget blijft.

Wetgeving over koelkasten

De wetgeving voor koelapparatuur is streng om voedselveiligheid en respect voor de koudeketen in de catering- en agrovoedingssector te garanderen.

De delicate bewaring van producten

Het bewaren van voedingsmiddelen in een professionele koelcel is een taak die uiterste precisie en nauwgezette aandacht vereist:

 • Bewaartemperatuur: Om de versheid van voedingsmiddelen te behouden, moet de temperatuur worden ingesteld op een strikt minimum van 3°C voor verse producten en -18°C voor bevroren producten.
 • Hermetisch afgesloten verpakking: Producten die al geopend zijn, moeten worden bewaard in een afgesloten verpakking, beschermd tegen vervuiling.
 • Strikte etikettering: Elke verpakking moet voorzien zijn van een etiket met de verpakkingsdatum en de uiterste gebruiksdatum, met een aanbevolen consumptietijd van 72 uur.
 • Organisatie van opslagruimtes: Binnen de kast, positief of negatief, moet de schikking van voedingsmiddelen hun specifieke aard weerspiegelen, waarbij elke plank naar behoren moet worden geëtiketteerd.
 • Geschikte installatie: De locatie van de kast moet zorgvuldig gekozen worden, uit de buurt van vuilnis en vuilnisbakken, in een onberispelijke omgeving.

Voldoen aan regelgeving voor koelmiddelen

Met de afkondiging van de F-Gas II-wet in 2020 door Europa is ecologische verantwoordelijkheid een prioriteit geworden. Deze ambitieuze wet heeft als doel om de uitstoot van gefluoreerde gassen tegen 2030 met 79% te verminderen, wat leidt tot een verbod op bepaalde vloeistoffen vanwege hun impact op het milieu.

Sommige, zoals R404, zijn al verboden, terwijl andere geleidelijk worden afgeschaft.

Als je een koelkast kiest, moet je kiezen voor minder vervuilend aardgas. Er bestaan alternatieven, zoals :

 • HFC: zoals R442A
 • HFO: zoals R407A en R407F
 • Natuurlijke oplossingen: zoals CO2 of ammoniak

Het is duidelijk dat de kunst van het bewaren van voedsel en het respecteren van milieuvoorschriften essentiële onderdelen zijn bij de keuze en het gebruik van een professionele koelcel, die een symbiose weerspiegelt tussen kwaliteit, veiligheid en verantwoordelijkheid voor het milieu.

FAQ – Koelkast


Hoe werkt een koelkast?

De werking van een koelkast hangt af van het type koeling dat wordt gebruikt. In een statische koelkast circuleert de lucht vrij binnenin dankzij een verdamper, waardoor niet-homogene temperaturen ontstaan, warmer bovenaan en kouder onderaan. Aan de andere kant gebruikt een ventilatorgekoelde kast een ventilator om lucht gelijkmatig door de ruimte te verspreiden, waardoor de temperatuur stabiel blijft.


Hoe bewaar je producten in een statische koelkast?

In een statische koelcel is het belangrijk om producten op de juiste manier op te slaan, rekening houdend met de verschillende temperatuurzones. Het bovenste gedeelte is ideaal voor vers fruit en verse groenten, verse kruiden en rijpende kazen. Het middelste gedeelte is geschikt voor gekookt vlees en vis, gekookt fruit en gekookte groenten, zuivelproducten en gebak. Tot slot is het onderste gedeelte geschikt voor rauw vlees en vis, vleeswaren, kant-en-klaarmaaltijden en ontdooide producten.


Hoe onderhoud ik een koelkast?

Regelmatig onderhoud van uw koelkast, of het nu gaat om positieve of negatieve koude, is essentieel om de levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat hij probleemloos werkt. Reinig regelmatig de roosters, deuren en ramen, het condensatorfilter, de condensor en compressor, evenals de volledige externe roestvrijstalen structuur. Controleer ook de elektrische installatie en de veiligheid, de thermostaat, de aan/uit-schakelaar, het verdamper- of ventilatorbeschermrooster (afhankelijk van het type koeling), de ontdooi-inrichting en het vloeistofniveau. Deze preventieve maatregelen helpen storingen te voorkomen en het energieverbruik te verlagen.

Deel dit artikel :

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp